Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Harian Metro (25 Mei 2023) - Sultan Nazri perkenan wartawan baca khutbah Jumaat esok

Harian Metro (25 Mei 2023) - Sultan Nazri perkenan wartawan baca khutbah Jumaat esokMuhamad Lokman Khairi
Disiarkan pada: Mei 25, 2023 @ 11:22am

Ipoh: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizuddin Shah berkenan pengamal media diberikan peluang dan penghormatan membaca khutbah Jumaat di tiga masjid di Perak esok, sempena sambutan Hari Wartawan Nasional 2023 (Hawana).

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Tan Sri Mohd Annuar Zaini berkata, ia bagi mengiktiraf peranan penting wartawan kepada negara.

"Baginda menitahkan khutbah Jumaat di negeri Perak esok bertemakan 'Kewartawanan : Menyempurnakan Tugas Berlandaskan Nilai-nilai Islam'.

"Susulan itu, Jabatan Penyiaran Negeri Perak serta Persatuan Pengamal Media Perak mengemukakan tiga nama pengamal media kepada Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) untuk mendapat tauliah membaca khutbah di tiga masjid di Perak.

"Editor Rencana Agama dan Sastera, Berita Harian, Mohd Nazmi Yaacob, diperkenankan tauliah untuk membaca khutbah Jumaat di Masjid Negeri, Masjid Sultan Idris Shah II," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut kenyataan itu, dua lagi pengamal media turut diberikan perkenan tauliah iaitu Saifullah Ahmad dari Sinar Harian yang ditugaskan menyampaikan khutbah di Masjid Sultan Azlan Shah, Ipoh dan Mohd Fahmi Mohd Nor daripada RTM Perak yang bakal menyampaikan khutbah di Masjid Muhibbuddin Shah, Ipoh.

Sambutan Hawana 2023 akan diadakan di Ipoh dari 27 hingga 29 Mei dengan mengangkat tema "Media Bebas, Tunjang Demokrasi" untuk memberi penekanan semula terhadap isu kebebasan media dalam menjalankan tugas mereka.

Untuk paparan artikel penuh, sila klik pautan https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2023/05/970570/sultan-nazri-perkenan-wartawan-baca-khutbah-jumaat-esok


Copyright © 2023 Perak Department of Islamic Religion. Best viewed via Mozilla Firefox and Google Chrome with a resolution of 1024 x 768 and above. This website uses a RESPONSIVE LAYOUT.

Lasted Update :Tuesday 21 May 2024. Total Visitors 17579489

PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG SYARIAH