Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Kompleks JAIPk mula dibina tahun hadapan

Projek Kompleks Jabatan Agama Islam Negeri Perak (JAIPk) di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) akan mula dibina pada awal tahun 2016.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah, Datuk Drs Mohd Nizar Zakaria berkata, kompleks bernilai RM37.3 juta itu akan dibina di atas tanah yang telah diwartakan seluas 20 ekar di Bandar Meru Raya, Ipoh.

Menurut beliau, kompleks itu bakal menempatkan bersama-sama Jabatan Mufti Negeri Perak dan ianya bakal didirikan dengan mengambil konsep senibina Islam Moden dengan ampuran elemen senibina tradisional Melayu Perak.

“Terdapat juga perancangan untuk mewujudkan dewan seminar di kompleks ini di mana ianya mampu menampung seramai 1,000 orang pada satu masa,” katanya ketika menggulung Bajet 2016 pada Sidang DUN pada Jumaat.

Dalam pada itu, kata beliau, kompleks itu turut akan menyediakan bilik tahanan sementara yang sesuai bagi tangkapan kes pelanggaran undang-undang syariah.

Jelas beliau, kerajaan negeri berharap pembinaan kompleks itu sekaligus dapat memantapkan perkhidmatan hal ehwal islam di negeri ini.

“Dengan penjagaan Mawasid Syariah melalui pendidikan, pembudayaan, pengawalan di Perak untuk mencapai matlamat Perak Aman Jaya,” ujarnya.


Hakcipta Terpelihara © 2023 Jabatan Agama Islam Perak. Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas. Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Rabu 27 September 2023. Jumlah Pelawat: 17411118

PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG SYARIAH