IPOH - Perak menyalurkan peruntukan hampir RM4.6 juta kepada pusat tahfiz di negeri ini sebagai usaha membantu pusat pengajian berkenaan yang terjejas sumber pendapatan susulan pandemik Covid-19, termasuk yang terpaksa ditutup bagi mengekang penularan wabak itu.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin berkata, jemaah pengurusan sekolah harus berusaha dengan cara terbaik mengendalikan pengurusan termasuklah urusan kewangan agar boleh terus berfungsi walaupun dalam tempoh pandemik Covid-19.

"Saya dimaklumkan ada pusat tahfiz yang masih mampu mengendalikan dengan baik pengurusan kewangan dan pendidikan dalam tempoh pandemik ini," katanya dalam satu kenyataan kepada Bernama pada Khamis.

Selasa lepas, Pengerusi Persatuan Maahad Tahfiz al-Quran Negeri Perak (Pematap) Mohd Azlan Suhaimi dilapor berkata, 60 daripada 102 maahad tahfiz hanya mampu bertahan tiga bulan dan ke bawah sahaja berikutan penangguhan pengoperasiaan berkuat kuasa serta-merta pada Mei lepas susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mohd Azlan mendakwa, ia sekali gus memberi kesan yang negatif dan dianggarkan 2,500 pelajar akan keciciran dan 300 guru akan hilang pekerjaan.

Sementara itu Mohd Yusop berkata, bagi meningkatkan kemahiran guru tahfiz swasta di negeri ini, kursus latihan perguruan selama empat bulan akan dianjurkan JAIPk dengan kerjasama Institut Kemahiran Darul Ridzuan pada hujung bulan depan.

"Kursus ini dibiayai sepenuhnya oleh JAIPk dan saya mengharapkan agar dapat dimanfaatkan oleh pihak pengusaha tahfiz," katanya. - Bernama

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/157828/EDISI/Covid-19-Perak-salur-RM46-juta-bantu-pusat-tahfiz


Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Jumaat 25 November 2022.

Harini 296

Semalam 290

Minggu Ini 296

Bulan Ini 18383

Jumlah Pelawat 17150886

Test

sasasasasasasasa