SAIFULLAH AHMAD | | 30 Jun 2021

IPOH - Kerajaan Perak mengumumkan inisiatif menghasilkan video interaktif bagi membantu guru-guru Kemahiran Asas Fardhu Ain (KAFA) melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran dari Rumah (PdPR).

Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad berkata, melalui inisiatif baharu itu, Pejabat Menteri Besar dan Jabatan Agama Islam Negeri Perak (JAIPk) akan bekerjasama menghasilkan video-video kelas KAFA bagi memudahkan penyampaian kepada murid.

Menurutnya, video-video yang akan dihasilkan itu boleh dijadikan sebagai antara bahan PdPR atau dimuatnaik di media sosial.

"Ini merupakan satu lagi inisiatif di bawah program Tuisyen Cikgu Saarani yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri bagi membantu guru-guru KAFA menjalankan PdPR.

"Inisiatif ini dilaksanakan sebagai maklum balas terhadap cadangan supaya bantuan dan sokongan diberi kepada guru-guru KAFA yang berdepan kesukaran untuk menghasilkan kandungan serta bahan-bahan PdPR," katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar secara maya di sini pada Rabu.

Saarani berkata, seramai 15 pegawai JAIPk serta guru-guru KAFA akan terlibat dalam proses rakaman serta penghasilan video-video interaktif berkenaan.

Katanya, video-video berkenaan meliputi bahan pelajaran untuk murid KAFA Tahun Satu hingga Tahun Enam.

Pada 3 Februari lalu, kerajaan negeri melancarkan Program Tuisyen Cikgu Saarani yang bertujuan membantu murid dan pelajar yang akan menduduki peperiksaan utama di negeri ini.

Program tersebut merangkumi inisiatif dan bantuan khusus iaitu tuisyen dan kelas tambahan, bantuan khas makanan, program latih tubi menjelang peperiksaan, seminar menjawab soalan peperiksaan serta penyediaan

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/147259/EDISI/Kelas-KAFA-di-Perak-guna-video-interaktif


Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Jumaat 25 November 2022.

Harini 314

Semalam 290

Minggu Ini 314

Bulan Ini 18401

Jumlah Pelawat 17150904

Test

sasasasasasasasa